Promovarea pe Internet
                    Feedback / Newsletter ] Cuprins ] Link-uri ] Cauta ! ]

 

Home
Up
Advertising
Evenimente
Agentii publicitate

 

PROMOVAREA PE INTERNET

            Realizarea marketingului unui site reprezintă procesul de a-ți îndrepta toate eforturile în a-l face cunoscut și de a detemina “clienții” să-l viziteze și să acționeze. Tot aici se includ metodele și tehnicile prin care se încurajeaz㠓consumatorii” să revină.

Cu Web-ul vin în contact milioane și milioane de oameni, dar nimeni nu le spune unde se află lucrurile dorite. Din acest motiv, rolul marketingului pe internet este vital pentru orice afacere din Web. Pentru a-ți face publicitate există o mare varietate de modalitați legale sau neetice prin care ajungi la consumator.

Având un produs de vânzare prin intermediul internetului, următorul pas este să-l promovăm pentru ca:

·        să fie gasit ușor;

·        să atargem pe cei care nu știu că sunt interesți de produsul nostru;

·        să determinăm un raport convenabil între țintă și vizitatori.

Pentru a găsi ceva pe Web, utilizatorii folosesc anumite modalități de căutare și se așteapta să găsească lucrul dorit. Dacă nu-l găsesc, ei presupun că el nu se găsește pe Web. Astfel, trebuie anticipate aceste modalități de căutare pentru ca utilizatorii să ajungă cât mai ușor la site-ul nostru. Ei doresc să obțină informații de ultimă ora la orice oră din zi sau din noapte despre produsul dorit și despre modul în care se pot folosi de el. Majoritatea consumatorilor ajung la un site datorită suportului de marketing pe care îl are; poate nici măcar nu știu cine ești sau ce faci, dar sunt interesați de produsul nostru despre care au aflat prin intermediul acțiunilor de marketing.

Pentru a demara o afacere pe internet, este indispensabil marketingul. Există numeroase firme care dețin un site, dar nu fac nimic pentru a genera un trafic. Aceasta decizie poate duce la faliment în cazul magazinelor on-line.

Arta marketingului pe internet este de a găsi și combina tehnici și metode adecvate pentru a atrage și determina clientul să aleagă și să cumpere produsul nostru.

 

1. Cercetarea online

 

În marketingul și promovarea unui site cercetarea este indispensabilă; numai astfel se pot lua decizii întemeiate – nimic nu este întâmpător, totul se bazează pe cercetarea audienței, a concurenței, a noutaților, a celor mai bune metode de promovare, a viitorului Web-ului, etc.

  Care este audiența site-ului? O determinăm după nevoile ei:

-          cei care sunt interesați de produsul nostru;

-          cei care doresc să facă afaceri cu noi;

-          cei atrași de site-ul nostru;

-          cei pe care îi determinăm să viziteze site-ul.

Cunoscând pe cei care vor vizita site-ul, le cunoaștem nevoile, dorințele și obiceiurile; știm unde să-i căutăm, cum să-i ajutăm, ce îi atrage și ce nu, etc. Pentru a îi cunoaște este necesar a fi știute:

1.      Cum este o zi normală din viața lor?

2.      Cum/când/cât/unde folosesc Internet-ul?

3.      Cum se comportă pe Web?

4.      Ce doresc să obțină?

5.      Ce tip de informații caută?

6.      Unde caută pe Internet informațiile dorite?

Cu cât avem mai multe informații despre  audiență, cu atât va fi mai ușoară alegerea  celor mai bune tehnici și metode de promovare.

  Cunoașterea concurenței reprezintă o altă direcție de ceretare: ea este formată din cei care fac același lucru ca și noi pe Web și cu care vom fi comparați. Din acest motiv, aceștia trebuie supravegheați în continuu pentru a știi ce promovare folosec și unde și care sunt tehnicile performante.

Cum se identifică concurența? Vom enumera câteva metode:

·        Identificând scopurile site-ului și căutând apoi după cuvinte cheie (se pot găsi chiar și altele după studiul concurenței!);

·        Căutând în link-urile (legăturile) concurenței;

·        Utilizând diferite metode de căutare pentru același nume;

·        Utilizând newsgroup-urile de profil.

Rezultatul acestei acțiuni va fi tocmai realizarea unei diferențieri față de concurenț㠖 oferta unică de vânzare.

  Componentele clasice ale unui site sunt: grafice, grafice animate, sunete, fotografii, filme. In mod continuu apar noi componente realizate sub diferite programe care fac site-ul să arate mai atrăgător și totodată să se încarce mai rapid. În acest caz, cercetare se face numai navigând prin cât mai multe site-uri, nu neaparat din același domeniu. Cunoscând cele mai recente modalitați de realizare ale unui site, cu siguranță el va fi apreciat.

Modalitățile de promovare ale unui site sunt teoretic nelimitate, deci trebuie determinate cele care aduc vizitatorii cei mai mulți, deoarece o modalitate bună poate costa destul de mult. Dar cum  se aleg aceste metode? În primul rând, se urmăresc cele folosite de concurență, apoi cele pe care le folosesc și alte site-uri sau care se găsesc enumerate în diverse site-uri care tratează aceste subiecte. Pentru a înțelege Web-ul trebuie să fii în contact cu el în fiecare zi, să fii la curent cu ofertele de publicitate și prețurile lor, cu revistele de profil, să anticipezi evoluția lui și cel mai important este să știi unde vei fi în șase luni!  

2. Conținutul site-ului

   

Conținutul este cel care atrage și reprezintă inima site-ului. Conținutul în sine este cea mai buna metodă de promovare. Dacă nu există conținut, utilizatorii nu au nici un motiv să viziteze site-ul (dacă nu găsesc ceea ce caută sau dacă văd desene sărăcăciose, paginare incomodă și culori urâte).

Ca o regulă generală, în ceea ce privește conținutul unei pagini Web, folosirea unui element inutil este același lucru cu a omite unul util.

Cele mai reprezentative elemente ale conținutului sunt: text, grafice, grafice animate, video, sunet, multimedia, Java scripts, programe și baze de date.

Textul este elementul comun al tuturor site-urilor – este cea mai simplă modalitate de a prezenta informația. Citirea online este mai greoaie decât cea dintr-o carte, deci este bine de ținut cont de câteva reguli în acest sens:

-          se vor folosi propoziții scurte;

-          este indicată folosirea de liste cu semne distinctive în față;

-          ruperea blocurilor de text;

-          informația va fi prezentată sub formă de module, independent unul față de celălalt.

Graficele (desenele) reprezintă o parte importantă a site-ului – un grafic face adesea cât o mie de cuvinte. Ele trebuie să arate profesional și vor fi folosite numai dacă este necesar (un grafic se încarcă mai greu și există riscul ca vizitatorul să se plictisească și să renunțe). Se recomandă folosirea graficelor formate JPEG sau GIF.

Grafice animate sunt foarte bune pentru că atrag atenția utilizatorilor  - privirea este atrasă întotdeauna de lucrurile care se mișcă pe ecran. Totuși, ele trebuie folosite numai pentru a atrge atenția celui mai important lucru de pe site – altfel există riscul ca utilizatorul să fie atras de lucruri minore ca importanță.

Imaginile video se folosesc numai în cazul ăn care celelalte formate nu pot explica ceea ce se dorește a fi transmis. De exemplu, se pot urmări secvențe din meciul de fotbal ce a avut loc ieri sau o descriere/proprietate importantă a unui produs. Fișierele video se încarcă greu de pe serverul sursă, deci se vor folosi imagini în mișcare doar în cazul folosirii unor servere performante sau unei piețe țintă.

Sunetul este o altă componentă puternică a unui site. Se pot asculta o gamă largă de înregistrări de la conferințe sau cursuri și până la muzica ambientală sitului. Ca și imaginile video, fișierele sunet se încarcă greu, deci și ele se vor folosi numai în scopuri bine determinate.

Multimedia este modalitatea prin care se folosesc toate componentele enumerate mai sus pentru a transmite un mesaj. Tehnologia utilizării acestui tip de componentă cunoaște cea mai mare dezvoltare deoarece este modalitatea cea mai convingătoare de comunicare. Timpii de încărcare a fișierelor multimedia scad din ce în ce mai mult pe măsura apariției soft-urilor specializate.

Java scripts. Java este un limbaj de programare care poate fi înțeles de majoritatea celor care folosesc Internet-ul. În acest limbaj se pot realiza site-uri ce sunt mai bogate în facilități animate și proprietăți de proiectare – de exempu o hartă a unei țări se poate mări până la nivelul unei străzi! Un avantaj important al acestui limbaj este că el este funcționabil atât pe sistemul PC cât și sub Macintosch sau UNIX.

Programele sunt cele care individualizează un site. Ele sunt cele care interacționează cu utilizatorii făcând posibile numărătoarea accesărilor și până la trimiterea automată de e-mail-uri. Aceste soft-uri se pot realiza în diferite limbaje de programare. 

Bazele de date sunt folosite prin intermediul soft-urilor specializate pentru a atrage pe cei care doresc să se informeze asupra unor lucruri precise. Această componentă este cea mai grea de adăugat unei pagini Web. De exempu, este mai bine să utilizezi o bază de date dacă lucrezi cu cataloage online care se schimbă constant decât să folosești text. Într-o bază de date este foarte ușor de căutat și totodată se poate modifica în funcție de ultimele noutăți.

Aceste componente ale unui site se folosesc numai în măsura în care ele sunt necesare; altfel, se poate îngreuna încărcarea site-ului. Este de dorit folosirea uneltelor de navigare, acele “butoane” care ne direcționează spre pagina inițială sau spre alte site-uri învecinate. Dacă pagina este lungă, se va folosi un cuprins cu legături catre fiecare secțiune. O altă variantă este realizarea unei pagini separate pentru fiecare secțiune, iar utilzatorul o va încărca doar pe cea pe care o dorește și astfel timpul de încărcare va fi mai mic.

Organizarea paginii Web se face pentru utilizatori și de aceea se vor folosi metode logice de realizare a site-ului deoarece modul de gândire al realizatorilor diferă de cele mai multe ori de cel al utilizatorilor. Ca reguli generale se vor folosi:

·        Navigarea în site se va face într-un mod cât mai evident prin furnizarea elementelor ajutătoare: butoane, semne, etc.

·        Se va oferi posibilitatea ajungerii în pagina inițială din orice pagină a site-ului, deoarece, prin intermediul motoarelor de căutare se poate ajunge într-o pagină anume a site-ului.

·        Este recomandată folosirea unui singur layout (format de pagină).

·        Gruparea informațiilor se va face prin intermediul titlurilor. Astfel, căutarea este mai facilă.

·        Pentru a reduce timpul de încărcare, cantitățile mari de informații se vor repartiza pe pagini diferite.

După realizarea site-ului, cea mai importantă etapă este testarea lui. De la modul de afișare și până la încercarea legăturilor, totul se testează și se compară cu dorințele realizatorului. Mai mult decât atât, testarea trebuie realizată periodic și chiar multe site-uri apelează la bunăvoința utilizatorilor îndemnându-i să le avertizeze orice neconcordanță. Se va ține cont și de rezoluția majorității calculatoarelor și de performanțele celor mai utilizate browsere.

Și în cazul paginilor Web este necesar un test pilot. Persoanele care-l vor testa vor scoate la iveală lucruri aparent minore de care nu s-a ținut cont: timpul mediu de așteptare-renunțare pentru încărcare, culori preferate pentru genul site-ului, promptitudinea comenzilor, buna funcționare a tuturor componentelor, parte de site cea mai accesată, etc.

În funcție de feed-back, site-ul va deveni operativ, știut fiind faptul că revenirea este dorința tuturor realizatorilor de pagini Web. Motivul revenirii nu este altul decât CONȚINUTUL.

 

3. Paginile Web bază de date

 

Pagineile Web bază de date sunt cele care conțin titluri, cuprinsuri sau legături. Pentru a beneficia de aceste baze de date este necesară adăugarea propriului site acesteia. Bazele de date sunt ușor de folosit și conțin o mare cantitate de informații. Există mii de baze de date (organizate după conținut, cuvinte cheie, titluri, etc.) ele fiind grupate în două categorii: motoare de căutare și directoare.

  Motoarele de căutare sunt alcătuite dintr-un spider (program care caută prin pagini Web) și o bază de date proprie. Aceasta din urmă este mărită în continuu de cei care vor să-și aduge site-ul la respectivul motor de căutare. Pe baza unui cuvânt cheie, vor fi selectate numai site-urile care conțin respectivul cuvânt în titlu sau în descriere.

  Directoarele au în componență un formular și o bază de date. Pentru a adăuga informații unui director se va completa formularul cu: titlul paginii, adresa URL, o scurtă prezentare și câteva cuvinte cheie. Un exemplu de director este “What’s new”.

Pentru a folosi o bază de date, se va tasta un cuvânt cheie după care vor apărea o listă cu site-urile care conțin acel cuvânt cheie. Unele motoare chiar ne vor indica procentual gradul de relevanță pentru toate site-urile găsite.

În vederea înregistrării paginii Web în baza de date, se va accesa site-ul bază de date, se va înregistra noul site în rubrica adecvată și se vor completa unele date și informații, iar apoi se va aștepta primirea unui e-mail ce va confirma înregistrarea.

  Cele mai folosite pagini Web bază de date sunt:

Pagina Web Bază de Date

Adresa URL

Alta Vista

http://www.altavista.digital.com

Deja News

http://www.dejanews.com

Excite

http://www.excite.com

Galaxy

http://www.galaxy.einet.net

Hot Bot

http://www.hotbot.com

Infoseek

http://www2.ifoseek.com

Lycos, Inc

http://www.lycos.com

Magellan

http://www.mckinley.com

Open Text

http://www.opentext.com

Starting Point

http://www.stpt.com

WebCrawler

http://www.Webcrawler.com

Yahoo

http://www.yahoo.com

 

 Există, de asemenea, și motoare de căutare autohtone:

http://www.start.ro sau http://www.orientation.ro.

Cu cât facem mai multe înregistrări în diferite baze de date, cu atât șansele ca utilizatorii să ne găsescă sunt mai mari. 

Pentru a economisi timp în sensul de a nu face înregistrări separate pentru fiecare bază de date în parte, putem apela la diverse softuri[1] care ne înregistrează simultan la mai multe baze de date sau accesăm unele site-uri care fac același lucru[2]:

   Pagina Web

Adresa URL

  !Register It

http://www.register-it.com

  1 Step Web Site Promotions

http://www.1step.com

  Postmaster

http://www.netcreations.com/postmaster

  Submit It

http://www.submit-it.com

        Pentru a căuta într-un site, motorul de căutare va identifica componenta text. Dacă nu există, el nu identifică site-ul – (este cazul paginilor Web ce conțin numai fotografii sau desene). Mai mult decât atât, câteva motoare de căutare iau în considerare doar primele 25 de cuvinte de pagina Web pentru a gasi cuvintele cheie!

Speculând aceste informații, cu siguranță vom introduce componenta text în toate paginile Web și vom folosi cuvinte cheie la începutul paginii. Totodată, pentru a avea pagina listată cât mai aproape de început și pentru a obține un grad de relevanță ridicat specificat de motorul de căutare, vom repeta folosirea cuvântului cheie de cât mai multe ori!

Pentru a beneficia de avantajele motorelor de căutare și pentru a nu rata nici o listare, vom lua în considerare și sinonime ale cuvintelor cheie sau chiar putem ruga pe cineva din domeniul nostru să se gândească la câteva posibilități de cuvinte cheie bazte pe cuvântul cheie de bază. Acum vom face o ierarhizare a lor și o vom trimite motorului de căutare.

Exemplu

Să presupunem că dorim să vindem lucrarea de față pe Internet. După ce alegem peginile Web bază de date, vom folosi câteva cuvinte cheie pentru a descrie site-ul de unde se poate achiziționa cartea: Web, site, promotion și book. Ulterior, vom adăuga și alte cuvinte pe care alți utilizatori le pot considera relevante pentru a găsi ceva de genul site-ului nostru: advertising, Internet, marketing, document, manual, www, etc. Când înregistrarea se face pentru bazele de date românești, aceste cuvinte cheie vor apărea și traduse.

  Bazele de date sunt unele dintre cele mai importante elemente ce se folosesc în promovarea unui site, ele reprezentând primul pas în comunicarea cu utilizatorii.

 

4. Newsgroup-urile – Grupurile de știri  

  Newsgroup-urile sunt parte integrantă a Internetului și este locul unde se pot citii comentariile unor persoane asupra unei anumite teme sau unde se pot pune întrebări și se primesc răspunsuri de la majoritatea celor abonați la o listă de discuții dată.

Majoritatea mesajelor conțin doar text și eventual adrese URL către diverse resurse ale Internet-ului.

Există mii de grupuri de știri fiecare având mai mult sau mai puțin o temă bine stabilită. Multe se creează zilnic, pot fi locale, altele internaționale, iar multe au accesul limitat.

Este imposibil să nu găsești, cel puțin câteva grupuri de știri care să reprezinte piața țintă! Orice subiect este discutat: de la marketing, publicitate, cărți noi, misiuni spațiale și pâna la lucruri utopice!

Odată găsit, putem să trimitem un anunț referitor la ceea ce facem noi și adresa site-ului. Trebuie ținut cont totuși, că nu toate grupurile de știri acceptă anunțuri și există riscul să fim excluși de pe acea listă. Astfel, este bine de urmărit acea listă de discuții cel puțin o săptămâna înainte de a trimite anunțul către ea.

Este recomandat ca anunțul să fie diferit de la grup la grup chiar dacă listele de discuții sunt asemănătoare. Se poate întâmpla ca mai multe persoane să fie abonate la mai multe liste și astfel, văzând același anunț peste tot, îl pot considera neserios și chiar îl pot informa pe administratorul listei de discuții și să-i ceară excluderea anunțătorului.

Cea mai grea parte este cea de a găsi grupurile de știri potrivite. Ele, pe lângă faptul că pot fi un loc potențial de plasare a anunțului sunt și o sursă de informații. Aici se vorbește despre tot ce este nou în domeniu și se pot obține cele mai recente informații fără nici o cheltuială!

  Se pot folosi mai multe modalități:

-          se trec în revistă cu ajutorul unui soft care oferă și informații despre ele;

-          grupuri de știri apar în continuu, deci se vor căuta și altele lunar;

-          căutând în informațiile listei ( în discuții diverse) sau chiar întrebând despre altele asemănătoare;

-          preluând listele de discuții ale paginilor Web care au același scop cu al nostru;

-          folosind cuvinte cheie la adresa grupurilor de știri;

-          folosind site-uri care centraizează grupurile  de știri pe categorii.

Către listele de discuții se pot trimite inserturi în format HTML. Ele facilitează adăugarea de legături către site-ul nostru, utilizarea diverselor fonturi, folosirea tabelelor și formatarea paginii. În acest caz, cel al folosirii formatului HTML, impactul este superior.

Exemplu

În cadrul listei specifice, se “aduce vorba” despre produsul X, se discută despre el, și se menționează un preț superior celui real.

După o săptămână, se trimite listei oferta cu produsul X la un preț inferior celui menționat în cadrul discuțiilor.

Bineînțeles, se poate folosi și metoda etică prin simpla informare a listei despre produsul X.

O altă modalitate de a promova o afacere prin intermediul newsgroup-urilor este de a fi un abonat activ al listei țintă și de a răspunde prompt tuturor întrebărilor. În timp, abonații listei vor știi cu cine vorbesc - în fiecare mesaj este recomandat a fi trecute datele de identificare - și vor căpăta încredere și chiar vor vrea să facă afaceri.

   

5. Anunțurile Web (Banner-urile)

   

Anunțurile Web sunt corespondentele panourilor din publicitatea convențională sau inserturilor din ziare și reviste. Ele sunt prezente pe majoritatea site-urilor și ne invită să le “apăsăm” pentru a ne direcționa către un anum loc de pe Web.

Banner-urile reprezintă o foarte puternică unealtă promoțională deoarece este văzută de multe persoane. Pe un site popular, reclama este văzută de câteva sute, chiar mii, de persone pe zi, iar printr-o simplă apăsare a anunțului ei pot ajunge direct în site-ul respectiv.

Aceste anunțuri se găsesc peste tot în Web, în special pe site-urile bază de date, pe cele care oferă cotațiile zilnice sau pe cele de informații generale. Un scop principal al realizatorilor unui site este acela de a atrage câți mai mulți utilizatori și astfel vor putea vinde cât mai scump spații publicitare. Ca și posturile TV, paginile Web aduc beneficii realizatorilor prin banii încasați din publicitate, din plata unui abonament de acces sau din vânzarea unor produse.

Productivitaea unui anunț depinde de site-ul unde este plasat, de designul lui și de locul lui în pagină. De preferat este  partea dreaptă a site-ului dar factorul principal este numărul celor care vizitează site-ul gazdă și raportul dintre aceștia și cei care apasă pe anunțul publicitar.

Pentru a alege site-ul în care vom cumpăra un anunț publicitar, vom ține cont de specificitatea lui. De exemplu, într-un site bază de date, audiența este generală, pe când unul care se adreseză muzicii Jazz are o audiență specifică.

În general, costurile pentru un anunț sunt direct proporționale cu numărul mediu de vizitatori într-o anumită perioadă de timp.

Totuși, 100.000 de persoane dintr-o audiență globală care vizitează un site pot să nu aducă același profit ca 1.000 de persoane dintr-o audiență specifică; cu alte cuvinte este de preferat să plasăm un anunț pe cel de-al doilea site, unde ne adresăm direct țintei și implicit vom plăti mult mai puțin pe anunțul publicitar plasat!

Un site bază de date foarte popular poate cere chiar mii de dolari pentru un anunț. Pentru a nu cheltui așa de mult și pentru a nu diminua câștigurile se recomandă să se caute site-uri care se adresează aceluiași segment ca al nostru și să le identificăm pe cele care vând spații publicitare. Vom alege zece și apoi le vom cere date despre preț, audiență, mărimea anunțului, etc. Dintre aceste ne vom opri la două-trei care oferă cele mai convenabile rezultate.

După plasarea banner-ului, dacă nu suntem mulțumiți de trafic putem renunța și relua procesul de căutare. Majoritatea site-urilor doresc să vândă spații publicitare, deci noi vom fi cei care formulează condițiile!

Pentru a fi cu adevărat performant, un anunț publicitar trebuie să aibă și un design atrăgător. Utilizatorii văd reclame pe majoritatea site-urilor și prin urmare “au învățat” să le evite. Din acest motiv, un element care atrage este designul – se vor folosi desene simple animate și sugestive, un mesaj clar și nu prea lung, culori complementare, etc.

Când se folosesc banner-urile se va ține cont de următoarele lucruri:

·        reclamele se vor schimba la câteva luni pentru a nu devuni monotone;

·        ele nu vor conține prea multe informații ;

·        vor conține un mesaj care să atragă atenția, să stârnească interesul, să trezească dorința și să determine acțiunea de a vizita site-ul;

·        de obicei rezultatele semnificative apar după câteva săptămâni;

·        feed-back-ul va fi urmărit pentru a se determina care dintre site-urile unde s-au plasat anunțurile aduc cei mai mulți vizitatori.

Exemplu

Schimbarea anunțurilor

Designul, în principiu, poate rămâne le fel dar textul banner-ului trebuie schimbat. Presupunând că dorim să vindem un soft pentru convorbiri la distanță vom folosi următoarele texte, pe care le vom schimba alternativ pentru a putea vedea eficiența fiecăruia și de a-l păstra pe cel mai bun: “Convorbiri gratuite!” sau “Nu mai plătiți nici o taxă pentru convorbiri!”, etc. Procedeul se repetă și cu alte texte.

O alta formă de plată a banner-urilor este cea în funcție de cei care vizitează site-ul nostru sau ca procent din vânzări. Această metodă încurajează deținătorii banner-urilor să facă tot posibilul să le pună în valoare pentru a genera un trafic semnificativ către site-ul nostru. Avantajul constă în faptul că plătim doar pentru cei care vizitează site-ul nostru.

   

6. Listele de legături

 

       Listele de legături reprezintă legături efective către diferite site-uri Web. Majoritatea listelor de legături sunt grupate pe teme: afaceri, marketing, imobiliare, fotbal, filme, etc.

Listele de legături pot fi singurul scop al unui site sau doar o parte a lui. Ele sunt unele dintre cele mai bune unelte de navigare prin Web. Odată găsit un site interesant, găsim și alte site-uri pe aceeași temă.

De obicei, la sfârșitul site-urilor există o asemenea listă. Găsind site-uri care se adresează aceluiași segment ca al nostru, îl putem ruga pe administratorul site-ului respectiv să includă și legătura către pagina noastră de Web – la rândul nostru putem adăuga și adresa lui în lista noastră de legături (în e-mail-ul respectiv nu vom uita să amintim ce motive și ce avantaje va avea dacă procedeză în sensul dorit). Sau invers, putem crea o legătură, îl informăm pe administratorul site-ului respectiv că are o legătură în site-ul nostru și apoi îl putem ruga să facă același lucru pentru noi!

Această metodă nu costă nimic și are o mare putere de convingere deoarece nu se prezintă ca o reclamă obișnuită.

  Rețeaua LinkExchange[3] asigură cea mai bună metodă de promovare bilaterală a unor site-uri. Sistemul funcționează foarte simplu: banner-ul site-ului X se află pe site-ul Y și invers. Cele două site-uri se promovează gratuit unul pe celălalt, prin afișarea benner-elor.

Listele de legături sunt ușor de creat și modificat. Adăugarea unuei legături este un avantaj atât pentru vizitatorii noștri cât și pentru cei care dețin legăturile. Vizitatorii vor vedea lista și vor aprecia ceea ce s-a făcut pentru ei în sensul ușurării căutărilor.

O importanță deosebită o reprezintă menținerea legăturilor în perfectă stare, deoarece adresele site-urilor se pot schimba – este supărător ca utilizatorii să acceseze legături “moarte”.

Procesul de comunicare între site-urile ce-și afișează legăturile trebuie să fie unul activ pentru a se cunoaște eficiența acestora.

Există și probabilitatea ca site-ul nostru să fie adăugat la o listă de legături fără ca noi să știm! Acest lucru dorit este realizabil numai dacă site-ul nostru are un conținut de invidiat!

 

7. Site-urile “cârlig”

 

Site-urile “cârlig” atrag diverși utilizatori deoarece oferă ceea ce ei doresc, de obicei informații. Teoretic, toate site-uril oferă informații, dar cele “cârlig” sunt destinate special s㠓agațe” utilizatorii.

Exemplu

Presupunem că dorim să vindem o carte referitoare la promovarea unei afaceri pe internet. În acest caz, vom crea un site care să ofere informații despre marketing, publicitate, management, etc., care va fi actualizat o dată pe săptămână și revăzut o dată la șase luni. Acest site cu siguranță va atrage vizitatori bine determinați. În cadrul acestei pagini, vom aminti despre cartea noastră și vom insera un banner care are legătura cu site-ul în care se vinde efectiv cartea.

Un avantaj major al acestei metode de comunicare îl reprezintă faptul că putem promova afacerea noastră în mai multe locuri. Grupurile de știri selectate de noi nu ne lasă să facem publicitate unui produs întotdeauna, dar primesc cu mare satisfacție apariția unui nou site care tratează tema lor!

Site-ului “cârlig” i se poate face mai ușor publicitate în reviste, ziare, rapoarte on-line. Întotdeauna sursele de informații oferite gratis pe Web vor atrage vizitatori! Aceste site-uri nu reprezintă decât lansarea spre site-ul dorit. Totuși, informațiile oferite în site-ul “cârlig” trebuie să fie reale și folositoare, dar nu complete…cine dorește totul va trebui să achiziționeze cartea noastră.

Odată obținut acest trafic către site-ul “cârlig”, i se pot găsi și alte întrebuințări.

Un site “cârlig” comun îl reprezintă listele de legături care îi ajută pe utilizatori să obțină informații pe o anumită temă dintr-un singur loc. Pentru a realiza acest tip de site, toată munca noastră constă în cercetare, iar utilizatorii vor beneficia de realizările noastre.

Se recomandă să se folosească cât mai mult site-uri “cârlig” de diverse tipuri și teme: “Cele mai recente cărți despre publicitate”, “Marketing online”, “Cum investim profitabil”, “Cum găsim un loc de muncă”, “Cele mai interesante site-uri despre marketing”, “Cum putem câștiga bani”, etc.

Site-ul “cârlig” ideal este: căutat, interesant, impresionant, relevant, și actualizat.

Scopul acestui site este de a atrage vizitatori ce sunt în căutare de informații – deci vom crea unul care se adresează aceluiași segment ca al nostru. Conținutul, pe lângă faptul că are informațiile cele mai cerute, trebuie realizat într-un mod cât mai atrăgător și interesant. Utilizatorii vor judeca afacerea noastră mai întâi după designul site-ului, deci realizarea lui trebuie să fie profesionist㠖 este necesar a fi găsit acel lucru care este unic, care nu se mai găsește pe alte site-uri: o declarație a unei somități, o fotografie inedită, un serviciu nou, etc. De asemenea, conținutul trebuie să fie folositor cititorilor pentru a reveni. Site-ul “cârlig” este necesar a fi actualizat pentru că utilizatorii poate nu vizitează site-ul nostru de prima dat㠖 ei au nevoie de motive ca să revină în site-ul “cârlig”. Revenind, există mai multe șanse de a vizita site-ul nostru.

  Pentru a revizui mereu site-ul, se recomandă:

·        schimbarea formatării în funcție de trend;

·        adăugarea de noi informații;

·        adăugarea de noi elemente sau facilități;

·        îmbunătățirea designului;

·        folosirea de noi componente.

Utilizatorii caută informații de ultimă oră, deci vor aprecia efortul care este depus pentru ei dacă datele furnizate se schimbă lunar sau chiar săptămânal. Efortul nostru va fi recompensat cu fidelitatea lor. Mai mult decât atât, le putem soloicita adresa de e-mail pentru a le trimite un newsletter periodic. Cu aceste e-mail-uri putem alcătui o puternică bază de date și lansa o campanie de marketing direct.

 

8. Media

 

Nu trebuie limitată promovarea la cea prin intermediul Internet-ului – se pot folosi și celelalte modalități clasice de promovare, pentru a nu se pierde oportunități deosebite.

Dacă afacerea se desfășoară și în afara Internet-ului, intrăm în contact zilnic cu clienți potențiali. Nu este nici o greutate dacă le comunicăm faptul că suntem prezenți și pe Web. Dar cum? Simplu, adăugăm și adresa noastră Web pe: broșuri și fluturași, antete de corespondență și de fax,  panouri și afișe, facturi, newsletter-uri și cataloage, mesaje telefonice robot, anunțurile propriu-zise din publicații, manuale și documentații, cărți de vizită, spoturi radio și TV, etc.

Folosind deja majoritatea componentelor media enumerate mai sus, nu avem nimic de pierdut dacă adăugăm adresa noastră Web, ci numai de câștigat.

Nu trebuie uitat marketingul prin viu grai – contactele noastre zilnice pot deveni o sursă inepuizabilă de noi oportunități de afaceri. Nu ne costă nimic dacă spunem tuturor ce avem de oferit!

O reală bază de început o reprezintă vechii clienți care trebuie informați despre noul serviciu. Chiar și clienții noi, alții decât cei care vin prin intermediul Internet-ului, pot primi un fluturaș în care li se prezintă noul serviciu.  

Exemplu

O firmă care vinde componente PC și calculatoare, și-a realizat un site pe Internet prin intermediul căruia vinde aceleași lucruri. Imediat și-a tipărit adresa Web pe toate documentele firmei și a inițiat o campanie de marketin direct cu potențialii clienți. Nu după mult timp au apărut și rezultatele: vânzarile componentelor prin intermediul Internet-ului erau mai mari decât cele prin vânzarea tradițională. S-a remarcat dorința clienților de a nu se mai deplasa până la magazin, ci să le primească direct acasă. Mai mult decât atât, firma a reușit chiar să ofere un discount de 10% acestei forme de vânzare, deoarece au dispărut o parte din cheltuielile cu personalul.

 

9. E-mail-ul

 

  E-mail-ul este o altă metodă promoțională des folosită pe Web.

E-mail-ul pune mesajul dorit chiar în fața destinatarului ales. Acestă metodă are avantajul că este bine direcționată, dar și dezavantajul că nu toată lumea acceptă să deschidă cutia poștală și s-o găsescă plină cu mesaje publicitare. Se vor alege numai acele persoane care au un vădit interes asupra produsului nostru, și nicidecum nu se vor trimite mesaje promoționale prin e-mail la întâmplare.

            Greutatea folosirii acestei unelte promoționale constă tocmai în găsirea grupului către care va fi direcționată campania de marketing direct.

            În primul rând vor fi alese site-urile care ar putea fi interesate de produsul nostru. Apoi, nu vor fi ocolite grupurile de știri, cărora li se va trimite un e-mail prin care le informăm că deținem date referitoare la problemele lor sau că oferim o anumită soluție. Raspunzându-le, le căpătăm încrederea – la sfârșitul e-mail-ului nu vom uita să ne trecem semnătura: numele, firma, adresa, numărul de telefon, de fax, adresa de e-mail și de Web și pe scurt o trecere în revistă a modalităților prin care produsul nostru le poate satisface nevoile.

              Multe site-uri solicită o înregisrare înainte de intrarea în site-ul propriu-zis. Pe baza acestor înregistrări se poate alcătui o listă de e-mail-uri. Se poate constitui un astfel de site care să atragă vizitatori interesți de un anumit domeniu și apoi să li se trimită o ofertă. De asemenea o astfel de listă se poate achiziționa de la o firmă care vinde acest gen de liste.

            Mesajul trebuie să fie clar și concis, să fie în concordanță cu scopul urmărit, politicos, să ofere informații despre modul în care se poat obține mai multe date. 

Exemplu

“Cum puteți câștiga bani cu ajutorul Internetului”,

“Cum se promovează o afacere pe Web”

sunt doar câteva dintre titlurile oferite….

Beneficiați acum de oferta noastră specială obținând o lucrare gratis!

  Completați formularul nostru și veți primi săptămânal un rezumat al celor mai importante noi lucrări apărute din domeniul marketingului!

Vizitați site-ul nostru!

  S.C. “Marketing Online” S.R.L.

 

10. Timpul

 

            “Timpul este lucrul de care poți beneficia numai dacă nu îl pierzi”.  Dacă, cu fiecare zi, din ce în ce mai multe persoane vizitează site-ul nostru, atunci timpul lucrează pentru noi. După ce ne vizitează site-ul, utilizatorii pot vorbi cu alte persoane, adăuga site-ul în lista lor de legături sau aminti de el în discuțiile din grupurile de știri.

            Subscrierea site-ului la motoarele de căutare sau directoare costă timp. Se recomandă ca această subscriere să se facă înainte de a fi gata site-ul, tocmai ca să se beneficieze de la început de avantajele oferite. Bineînțeles, site-ul trebuie să fie gata în momentul înscrierii în baza de date a motorului. Acest timp de înregistrare se poate afla de la administratorul motorului. Dacă nimeni nu ne vizitează site-ul înseamnă că timpul lucrează în defavoarea noastră….

            Promovarea site-ului nu trebuie oprită niciodată, ci se face în mod continuu deoarece apar mereu noi tehnici și idei de promovare mai performante.

            Timpul acordă promovării șansa de a funcționa. Banner-urile iau ceva timp până când sunt observate și accesate. Nu trebuie renunțat la ele dacă a doua zi nu au fost accesate!

             Cea mai grea operație care trebuie efectuată este lupta cu timpul! În cazul nostru, tehnica și tehnologia Web-ului se dezvoltă de la o zi la alta. Anticiparea acestei evoluții este cheia succesului! Cine nu apreciază noutatea? Ce-ar fi dacă s-ar vorbi despre site-ul nostru că este cel mai frumos, modern, interesant sau pur și simplu “la modă”?

            Urmărirea efectelor diferitelor forme de promovare este o adevărată artă. Identificarea celor aducătoare de profit nu este la îndemâna oricui. Concentrarea pe acestea va economisi banii pierduți din neglijența cu care multe firme cred în continuare că dacă folosesc toate metodele promoționale, atunci vor avea un profit imens.

            În fiecare zi, apar zeci de mii de noi utilizatori ai rețelei Internet. Deci, încă o dată, spunem că promovarea trebuie făcută în mod continuu, altfel, acești noi utlizatori nu vor vedea niciodată banner-urile noastre, nu vor auzi de noi în grupurile de discuții, nu vor primi nici un e-mail de la noi, etc.

Exemplu

Luăm exemplul unei firme care oferă servicii Internet. Majoritatea clienților veneau  în urma marketingului prin viu grai promovat de firmă și de către clienți. Impactul site-ului de pe Web era practic nul. De ce? Pentru că puțini știau de existența lui. Atunci s-a luat hotărârea de a se promova și acest lucru. Rezultatele nu au venit imediat chiar dacă site-ul avea într-adevăr mai mulți vizitatori. Ele au început să apară mai târziu când vizitatorii au căpătat încrederea necesară.  În timp, tot mai mulți aleg serviciul nostru, deoarece utilizatorii compară online avantajele oferite și de ceilalți provideri Internet. Când ajung la site-ul nostru, descoperă că doar noi oferim primele două luni de conectare în mod gratuit. Majoritatea, rămân fideli serviciului nostru pentru că tot timpul le oferim ceva în plus față de concurența noastră.

Într-adevăr a trecut TIMP până să realizăm câți bani am fi putut câștiga dacă demarăm promovarea serviciilor noastre din timp!

           

11. Servicii profesionale

 

Ca și în activitatea promoțională tradițională, există și agenții de publicitate care oferă toată gama de servicii de marketing pe Internet.

Avantajele folosirii unei astfel de agenții specializate în promovare online sunt:

·        ele fac acest lucru în mod continuu, așa că ele știu ce să facă;

·        sunt experți în arta promovării pe Internet, deci pot să promoveze un produs mai rapid;

·        ele lucrează cu mulți clienții și din acest motiv ele conosc mai bine eficacitatea metodelor și tehnicilor de promovare;

·        știu cum să găsescă pagini Web bază de date, site-uri “cârlig”, liste de legături și grupurile de știri potrivite;

·        cunosc firmele care oferă spații publicitare pe Web și cum se încheie cele mai convenabile înțelegeri;

·        cunosc foarte bine metodele de cercetare și ceea ce este nou în domeniu;

·        au imagine globală asupra pieței Web;

·        știu unde să caute statistici;

·        au înțelegeri cu diverse site-uri și pot demara rapid orice idee.

Întrebări cheie pentru un dezvoltator de site-uri

Constituirea unui Web site poate fi un mare succes sau o mare pierdere de timp și bani. Punând câteva întrebări, putem să evităm cea de-a doua posibilitate:

Avem nevoie de un site ?

Dacă designer-ul spun “Da”, atunci are la îndemână câteva exemple de companii similare care au avut de câștigat de pe urma Web site-ului.

Ce puteți să faceți pentru noi ?

Majoritatea oferă pachete complete de servicii pentru design Web, hosting, marketig și întreținere. Este cea mai convenabilă soluție în cazul în care nu avem nevoie de unele servicii speciale.

Aveți un portofoliu ?

Designer-ul ar trebui să se simtă măgulit și să ne înainteze o listă cu adresele de Web unde pot fi văzute o parte dintre lucrările sale.

Cât de repede puteți să-l faceți ?

Lucrul la un site simplu nu trebuie să depășească o săptămână-două. Câteva luni durează dezvoltarea unui magazin virtual.

Ce browser preferați ? a) Internet Explorer; b)Natscape Navigator;   c) amândouă.

O întrebare-capcană. Răspunsul corect este c). un designer care se respectă creează pagini care apar și funcționează identic pe ambele tipuri de browsere.

Cât de rapid se încarcă paginile realizate de dvs. ?

Este cazul să avem rețineri dacă designer-ul se arată plictisit de întrebare sau nu este sigur pe răspuns. Paginile trebuie să se încarce în 15 secunde folosind un modem de 28,8 Kbps. Altfel, vom pierde potențiali clienți.

Aveți referințe ?

Designer-ii trebuie să ne prezinte cel puțin trei nume ale unor clienți ce pot fi contactați pentru referințe.

Care sunt prevederile contractului dvs. ?

Vom prefera un contract cu actualizare periodică, în locul unuia pe termen lung.

Aveți rapoarte de trafic ?

ISP trebuie să ne furnizeze rapoarte detaliate care cuprind informații referitoare la trafic, frecvență, etc.

Cel mai mare serviciu pe care îl oferă agențiile de publicitate pe Internet este TIMPUL. Calea de mijloc de colaborare (pentru a economisi bani) între noi și agenție o reprezintă păstrarea lucrurilor pe care le știm să le facem și însărcinarea agenției cu cele care sunt dificile – împărțirea metodelor de promovare.

Pentru a alege agenția de publicitate trebuie să fim conștienți de rezultatele ei precedente deoarece agenția este cea care va contribui la realizarea imaginii noastre pe piață. Agenția, de asemenea trebuie să aibă un departament special care să testeze noi și noi metode promoținale!

În cazul colaborării cu o astfel de agenție trebuie stabilită o strategie pe termen lung deoarece, după cum am mai menționat, promovarea se face în mod continuu sub diferite forme.

Cum găsim agențiile? Simplu: tastând “Web promotion” într-un motor de căutare, unele agenții clasice de publicitate încep să ofere și astfel de servicii, întrebând administratorul unui site pe care l-am vizitat și ne-a impresiont, etc.

Web-ul este într-o mișcare continu㠖 ce este nou azi, mâine este vechi. Serviciile profesionale de promovare este impetuos necesar să țină cont de acest lucru! Agențiile, în general se dedică numai unor anumite metode și tehnici promoționale – sarcina noastră va fi deci, să lcrăm cu cele care folosesc tehnicile care sunt bune pentru noi.

Exemplu

O firmă ce produce software a decis că este mult mai avantajos pentru ea să lucreze cu o agenție de publicitate pe www, deoarece ea nu avea experți în acest domeniu. Într-adevăr, alegerea a fost bună și imediat s-au simțit rezultatele. După nici două luni traficul aproape s-a triplat, iar cifra de afaceri s-a dublat! Acum firma se concetrează numai spre producția de software, nu și spre tehnicile de promovare. Cash-flow-ul mai accentuat i-a permis angajarea acestei agenții pe termen lung.

 

12. Media tradițională

 

Una dintre cele mai puternice și efective metode promoționale este de a “stimula” media tradițională să vorbescă pozitiv despre noi – ziare, reviste, jurnale, publicații onlne, emisiuni radio-TV, seminarii, conferințe, etc.

O simpă menționare pe aceste canele poate schimba viața unui site!

Nu există o rețetă bine stabilită și nici o metodă garantată pentru a fi menționat în media, dar există în schimb modalități pentru a detrmina apariția nostră pe aceste suporturi:

·        identificarea celor din media care au domenii asemănătoare cu al nostru;

·        comunicate de presă trimise catre aceasta și explicarea prin modalități concrete a faptului că audiența ei este interesată de noi – trimiteri la site-ul nostru “cârlig”;

·        având cel mai bun marketing și cea mai bună promovare a       site-ului – avem avantajul că putem fi lăudați;

·        fiind în continuu preocupat de acest lucru prin găsirea de noi idei – de a avea cel mai bun site din domeniu – astfel media va veni la noi!  

Exemplu

Luăm cazul unei firme care vinde produse destinate animalelor. Firma și-a cret un site prin care oferă informații legate de animale și chiar oferă posibiltatea achiziționării de produse legate de viața animalelor. Pe acest site se pot pune diferite întrebări legate de acest domeniu printr-un simplu e-mail. Răspunsurile vor fi furnizate de specialiști.

Acestă firmă a întocmit un comunicat de presă despre acest ultim serviciu pe care l-a distribuit revistelor de profil. Într-un număr ulterior a apărut o descriere a firmei și chiar a tuturor serviciilor oferite! Redactorii au vizitat site-ul și au considerat că vin în ajutorul cititorilor lor prin acest articol!

13. Acțiuni promoționale

 

            Principiile după care se ghidează promovarea pe Web sunt aceleași cu cele din promovarea tradițională. Oamenii nu “acționeaz㔠decât dacă au ceva de câștigat…deci trebuie găsit acel ceva care să atragă și să ne diferențieze față de concurență:

·        oferirea de gratuități – se poate cere adrese de e-mail a beneficiarilor, iar ulterior li se trimit alte oferte

·        oferirea de reduceri

·        organizarea de concursuri .

Schimarea continuă a acțiunilor promoționale nu poate decât să atragă și mai mulți vizitatori și implicit clienți.

 

14. Feed-back-ul

           

            Succesul oricărei cercetări sau acțiuni întreprinse îl reprezintă analiza rezultatelor și acțiunea în consecință. În domeniul promovării pe Internet este absolut necesar să cunoaștem productivitatea oricărei acțiuni.

            Este de dorit a se cunoaște câți bani cheltuim cu acțiunile și cât profit ne aduc ele, care sunt cele mai bune metode, ce cred vizitatorii despre noi,   și ce vor, etc. Dacă nu interpretăm feed-back-ul, nu vom fi capabili să anticipăm doleanțele lor și implicit vom pierde bani.

            Obținerea feed-back-ului depinde de tipul de site pe care îl avem:

·        dacă se comandă prin telefon, putem să întrebăm direct interlocutorii;

·        numărarea accesărilor site-ului – există un soft care ne arată câți utilizatori au vizitat site-ul. Se urmărește fluxul periodic.

·        utilizarea de programe care ne oferă date în plus: media zilnică, săptămânală sau lunară, informații despre utilizator și despre serverul utilizat, numărul celor care vin prima dată sau revin, data și ora accesării, timpul dintre două accesări, traseul urmat de vizitator în cadru site-ului, cantitatea transferului (programe copiate), reprezentarea grafică a analizei datelor de mai sus. Aceste tipuri de programe se găsesc pe Web sau la furnizorii de servicii Internet.

·        contactul cu vizitatorii prin intermediul e-mail-ului, completarea de chestionare online;

·        se recomandă existența unei adrese de e-mail pe site destinată special acestui scop.

            Când solicităm feed-back-ul de la vizitatorii noștri se recomandă comunicarea rezultatelor obținute acestora – bineînțeles, un rezumat al cercetării – și totodată asigurarea că opiniile lor ne-au fost de mare ajutor și chiar că am acționat în consecință.

            Prin urmărirea feed-back-ului putem descoperi trend-ul vizitatorilor și rezolvarea în timp util a problemelor privind server-ul, legăturile, etc. Se poate întâmpla ca server-ul sau legăturile site-ului nostru să cad㠖 deci numai în cazul urmăririi feed-back-ului putem vedea că traficul a scăzut și să remediem situația, altfel exista riscul ca noi să nu observăm curând acest lucru.

 

15. Actualizarea site-ului

 

A actualiza un site înseamnă a nu reliza un site și apoi să-l lași așa. El trebuie împrospătat, înfrumusețat și actualizat. Actualizarea e la fel de importantă ca și realizarea lui – conținutul este cel care atrage și determină revenirea. Pentru a reveni, utilizatorii trebuie să aibă motive. Motivele le oferim noi.

Totuși, o greșeală se face des: folosid cele mai recente tehnici de vizalizare a site-ului, îi putem pierde pe cei care folosec un browser (soft de navigare Web) mai vechi și care nu este capabil să citească aceste noi descoperiri în domeniu.

Schimbarea design-ului (a culorilor, a background-urilor, a desenelor) se recomandă să se facă periodic pe de o parte pentru a nu plictisi vizitatorii și pe de altă parte pentru a fi în concordanță cu noile schimbări.

Cu cât structura site-ului este mai stufoasă cu atât el trebuie organizat mai bine. Dacă utilizatorul nu găsește repede ceea ce caută există riscul ca el să se plictisească și să plece.

 

17. Satisfacerea nevoilor consumatorilor

 

Pentru a realiza un site trebuie luate în considerare nevoile consumatorului: el este cea mai importantă persoană! După cum s-a mai spus, ceea ce oferim noi trebuie să fie pe placul lui, cu alte cuvinte să fie “la modă”, să se încadreze în trend-ul general.

Utilizarea celor mai noi facilități ale browser-urilor reprezintă un pas înainte în satisfacerea nevoilior consumatorilor. Noul atrage întotdeauna.

Există o mulțime de utilizatori care preferă să nu încarce componenta grafică a site-ului…oare cum va arăta site-ul nostru fără desenele pe care    le-am inserat?

Conectarea la Internet făcându-se și prin linie telefonică, vom lua în considerare și faptul că desenele mari se încarcă mult mai greu pe acet tip de legături.

Vizualizarea paginilor WWW depinde de mai multe elemente:

·        modul de conectare la Internet;

·        linia telefonică;

·        server;

·        calculatorul navigatorului;

·        soft-ul folosit atât de relizator cât și cel al navigatorului

·        oră

·        mărimea în Kb a paginilor

·        modem

·        etc.

  Toate aceste elemente vor fi atent analizate prin obținerea raportului optim.

   


[1] WebPromotion

 

 

 

Trimite-ne un e-mail:  advertising@getit.at 
Copyright © 2000 OMNISCIENT